Koji termostat će biti prikladan za Vaš dom

Koji termostat će biti prikladan za Vaš dom?

5/08/22

Povratak

Izaberite dobar sobni termostat

Sobni termostat se koristi za merenje i regulisanje sobne temperature u stambenim i poslovnim prostorima. Reč je o uređaju koji kontroliše temperaturu prostorije prema podešavanjima korisnika – u pravom trenutku pali ili gasi kotao. Zahvaljujući sobnim termostatima izbegavamo pregrevanje enterijera i rasipanje novca zbog prekomerne potrošnje energije ( danas je sve skuplja, bez obzira na njen tip).

Zašto trošiti više nego što je potrebno, rizikujući troškove i loše zdravlje. Mnogo je bolje kontrolisati potrošnju toplotne energije u zonama. Zbog toga u svakoj prostoriji koristimo termostate za regulaciju sobne temperature. Postoji mnogo ptoizvoda na tržištu, ali veliki izbor može biti zamka. Neki uređaji Vam omogućavaju samo održavanje konstantne  podešene sobne temperature, drugi nude opsežne radne rasporede. Pre kupovine, vredi istražiti kako biste izabrali zaista dobar sobni termostat.

Kako funkcioniše termostat za sobnu temperaturu.

Termostat komunicira žičano ili bežično sa našim uređajem za grejanje ili sarađuju sa njim indirektno, na primer, preko centrale ( podno grejanje). Na ovaj način kontroliše trenutak uključivanja i isključivanja izvora toplote, dužinu njegovog rada, dostignutu i održavanu temperaturu. Dakle, princip je jednostavan, ali efekti su neprocenjivi.

Dobar sobni termostat – šta to znači?

Pre svega, precizan i jednostavan za upotrebu. Moderni temperaturni termostati duguju svoju efikasnost kontroli algoritama koji prate ritam rada grejanja sa matematičkom preciznošću. S druge strane, čak ni najbolje funkcije neće biti efikasne ako im je pristup težak, ili ako je njihovo korišćenje komplikovano i nezgodno. Zbog tog je važno da je meni jasan korisniku, a programiranje radnog cikljusa zavisi od načina života i individualnih očekivanja. Prilagodimo model termostata potrebama svakog korisnika. Tek tada ćemo moći sa sigurnošću da kažemo da smo izabrali dobar sobni termostat.

Velika prednost je i svestranost termostata, odnosno mogućnost kontrole grejanja, ali i sistema hlađenja. Važno je to imati na umu pri izboru, jer je poslednjih godina sezona praznika bila veoma vruća. Mnogi od nas očekuju da kupe klima uređaj ili ventilo-konvektor, koji takođe vredi kontrolisati.

Dobro je obratiti pažnju na vidljivost i osvetljenost ekrana, mogućnost pozadinskog osvetljenja, kao i nesmetan rad tastera. Pogodnost u radu kao što su zaključavanje tastera i menija, kao i podešavanje minimalne i maksimalne temperature su takođe od pomoći.

U gotovim enterijerima imamo ograničene mogućnosti za ožičenje. Zbog toga je dobro ako postoji izbor opcija napajanja ( 230V ili baterije) unutar jednog modela termostata. Slično i u slučaju žičanih (230V) i bežičnih ( prijemnik, predajnik) termostata. Tada možemo bolje uskladiti sistem kontrole sa bilo kojim uslovima.

Nove tehnologije se brzo razvijaju. Za mnoge od nas je standardno upravljanje sistemom grejanja preko mobilne aplikacije sa širokim spektrom aplikacije ( kao što je cenjeni TUYA Smart) Takvo rešenje Vam omogućava da kontrolišete grejanje ( i više) sa bilo kog mesta. Za veliku grupu ljudi, dobar sobni termostat treba da ima ovu funkciju.

To se može smatrati sporednim pitanjem, ali prilikom kupovine svi obraćaju pažnju na estetski aspekt. Dobar sobni termostat treba da bude u skladu sa dizajnom enterijera, zbog čega je suptilan, čak minimalistički dizajn i klasična šema boja je toliko važna.

Konačno, ne možemo zaboraviti na garanciju i van-garantni period. Ako je proizvođač tehnologije siguran u kvalitet ponuđenih proizvoda, uvek će se pobrinuti za dovoljno dug garantni rok bez dodatnih troškova. Takođe će pružiti tehničke savete tokom životnog veka opreme. ENGO Controls nudi sve ovo.

Prednosti izbora dobrog sobnog termostata:

  1. Sistem upravljanja grejanje Vam daje potpunu kontrolu nad stepenom zagrevanja objekta bez nepotrebnog trošenja energije i preteranog zagrevanja prostora u kojima očekujete niže temperature ( kao što su kuhinja, spavaća soba, ostava)
  2. Termostati pomažu i pri diverzifikaciji temperature u zavisnosti od funkcije prostorija, doba dana, vremenskih uslova;
  3. Dobri sobni termostati nam omogućavaju da održavamo odgovarajuću temperaturnu razliku ( na primer, tokom našeg odsustva iz kuće). Ovim će se izbeći preveliko hlađenje i stoga je potrebno više energije za ponovno zagrevanje unutrašnjosti.

Šest stvari koje treba zapamtiti prilikom odabira dobrog sobnog termostata.

Hajde da sumiramo na šta treba obratiti pažnju kada birate idealan uređaj za kontrolu grejanja za vas:

  • Način rada: hajde da proverimo da li termostat koji proveramo šalje samo signal za uključivanje i isključivanje grejnog uređaja, ili ima naprednije programiranje. Hajde da izaberemo model koji nam je potreban.
  • Kompatibilnost termostata: neće svaki termostat raditi sa našim uređajem za grejanje. Pre kupovine treba proveriti da li izabrani termostat može raditi sa kotlom na čvrsto gorivo, gasnim kotlom, električnim kotlom, toplotnom pumpom u zavisnosti od vaših potreba.
  • Način kontole: obatiti pažnju da li termostat ima displej. Da li se njime upravlja tasterima ( ovo povećava preciznost) ili točkićem ( ovi termostati su namenjini manje zahtevnim korisnicima)? Ako vam je stalo do kontrole preko mobilne aplikacije, obavezno proverite da li Vam termostat daje ovu prednost.
  • Način i opseg montaže: sobni termostat biramo pre sveha u skladu da potrebama našeg objekta. Hajde da se uverimo da li radi žičano ili bežično. U prvom slučaju ćemo morati da obezbedimo žice, u drugom slučaju rad uređaja se zasniva na saradnji između prijemnika i predajnika. Ovde je međutim, važan opseg koji je deklarisao proizvođač ( obično se daje za otvoreni prostor). Moramo znati manje-više  na kojoj udaljenosti od uređaja za grejanje će se nalaziti će se nalaziti termostat i da li signal neće ometati arhitektonske barijere.
  • Opseg i tačnost kontrole: proveriti da li će termostat moći da hladi unutrašnjost ako je potrebno, kao i opseg kvara u njegovom radu. Kontrolni algoritmi rade sa velikom preciznošću, ali uvek postoji mogućnost male greške. Podrazumevano, ne bi trebalo da prelazi + /-0.5-1 stepeni Celzijusa.
  • Korinsničke pogodnosti: dobar termostat za kontrolu temperature je opremljen funkcijama koje, iako ne utiču na njegov rad, ponekad su od pomoći. To uključuje , na primer ekran sa pozadinskim osvetljenjem, jasne oznake, kalibraciju temperature, podešavanje minimalne i maksimalne konforne temperature.

Zapamtite da biste izabrali zaista dobar termostat za temperaturu, morate biti pažljivi i znati potrebe Vašeg objekta. Trebalo bi da verujete proizvođačima koji su dovoljno sigurni u kvalitet svoje opreme da kupcu ponude dug garantni rok i besplatan tehnički savet.