Kako zonski kontrolisati temperaturu

Kako zonski kontrolisati temperaturu, grejući kuću toplotnom pumpom?

5/08/22

Povratak

Osnove toplotne pumpe

Toplotna pumpa radi na principu termodinamičke konverzije. Ona preuzima toplotu iz zemlje, vode ili vazduha i zagreva prostorije u objektima, a moguće je i zagrevanje PTV (topla voda)- Toplotna pumpa naizmenično komprimira i širi radni menijum ( gas  sa niskom temperaturom isparavanja). Kada ispari, uzima toplotu iz izvora ( okolina kuće); kada se kompresuje, temperatura raste i proizvedena toplota se pumpa u gornje izvore ( odredište, sistem grejanja objekta).

Toplotna pumpa će napajati radijatore, podno grejanje ili ventilokonvektore. Međutim, upravljanje toplotnom pumpom izaziva zabrinutost u pogledu bezbednosti jedinice. Danas objašnjavamo kako da se to ne dogodi.

Zonska kontrola toplotne pumpe – da li je to moguće?

Zonska kontrola se zasniva na ugradnji termostata u svaku prostoriju. Ovo je zgodno, ekonomično i udobno, jer Vam omogućava da prilagodite temperaturu funkciji prostorija i potrebama domaćinstva. Međutim, toplotna pumpa ima prilično dug start. Potrebno je vreme da se zagreje medijum uzet iz okoline ( npr. vazduh, podzemne voda). Nasuprot tome, neke sobe se brzo zagrevaju. Tu nastaje problem. Na primer ako želite da zagrejete malu prostoriju ( npr. kupatilo ili plakar) podnim grejanjem, toplotnu pumpu morate uključiti i isključiti u kratom vremenskom periodu. Ovo može prouzrukovati štetu. Stoga se smatra da je zonsko upravljanje toplotnom pumpom razično za jedinicu. S druge strane, odustajanje od toga nike ni korisno ni isplativo. Zaista je vredno opremiti toplotnu pumpu automatskom regulacijom ( zonskom kontrolom), jer će to učiniti da pumpa proizvodi manje toplote, i to će nam doneti velike uštede.

Kako primeniti zonku kontolu za toplotnu pumpu?

Zbog toga ne kontrolišemo direktno toplotnu pumpu, već distribuciju vode iz bafera ( npr. preko cirkulacione pumpe), koja skladišti toplotu koju proizvodi. Algoritmi upravljanja ni na koji način ne ometaju funkciju same toplotne pumpe! Ovo ga čini bezbednim. Ovo Vam omogućava da uživate u svim prednostima zonske kontrole bez ikakvih problema.

Evo šematske ilustracije procesa:

Hajde da razmotrimo prednosti kontrole zonskog grejanja:

  • odvojena kontrola sobne temperature
  • temperatura prilagođena funkciji prostorije
  • ograničenje neekoloških funkcija prostorije
  • nema pregrevanja ili hlađenja unutrašnjosti
  • optimalna potrošnja energije
  • ušteda na energentu za grejanje
  • ušteda novca
  • zaštita prirode
  • veći komfor u svakodnevnom životu

Možda će biti nekih pitanja, posebno poslednjih meseci, o ceni električne energije potrebne za rad toplotne pumpe. One su sve veće, a većinu toplotnih pumpi i dalje napaja struja. Toplotne pumpe rade na struju. Međutim, treba imati na umu da toplotne pumpe koriste obnovljive izvore, koji su po prirodi besplatni i neograničeni. Ovo daje drugačiji pogled na generisane troškove. Važno je i pitanje dobijanja električne energije.

Da sumiramo…

Bez obzira koji uređaj za grejanje izaberete, potrebna Vam je zonska kontrola. A ako izaberete toplotnu pumpu, činite veliku uslugu prirodi, jer je to rešenje za budućnost. Toplotne pumpe ne proizvode dim, pepeo ili drudge zagađivače koji štete okolini.

Smanjuju nisku emisiju. Međutim – da bi zonsko upravljanje bilo bezbedno za toplotnu pumpu – sistem grejanja mora biti opremljen sa buffer rezervoarom. Automatski kontrolni sistem upravljanja toplotom uskladištenom u baferu; distribuira ga na pojedinačne grejne krugove. Dakle, u osnovi je kontrola toplotne pumpe na nivou distribucije tople vode iz bafera, ne samo vode. A to je upravo ključ uspeha. U ovom slučaju, zonsko upravljanje temperaturom postaje efikasno kao kod grejanja na ugalj, gas ili električnu energiju. Nema čega da se plašite. Istražite proizvode idealne za kontrolu distribucije vode iz rezervoara. Vaša kontrola toplotne pumpe.